Binnenmuur verven

Er zijn verschillende soorten binnenmuren en ook tal van verschillende soorten verf en verfmerken. Het is daarom van groot belang dat je het juiste advies krijgt en de juiste verf kiest. Je kunt hiervoor naar een verfspeciaalzaak gaan. Je kunt hier vaak je eigen kleur bepalen. Misschien heb je al een kleurnummer? Neem dat dan mee. Je kunt ook een knipsel meenemen uit een magazine als je het kleurnummer nog niet weet. Gebruik in vochtige ruimtes een schimmelwerende verf. Je kunt dit ook als een renovatielaag gebruiken in een ruimte.

Het is ook van groot belang om de juiste rollers en kwasten te gebruiken.

Kies de juiste kleur

Uiteindelijk is het natuurlijk de kleur welke bepaalt hoeveel je van de nieuwe muren gaat genieten. Weet dat het slim is om een lichtere kleur te kiezen dan je eerst in gedachten had. Kies een minder felle kleur om ervoor te zorgen dat de kamer niet te fel of te donker wordt.

De kleur op het plafond

Vaak kiest men een kleur met een grijze of bruine tint. Men kiest minder vaak tot de zuivere primaire kleuren op de muur. Je plafond hoeft trouwens niet altijd wit te worden of te zijn. Als de kleur van de muur niet te donker is dan kun je deze kleur ook voor het plafond gebruiken. Kies je voor een contrasterende kleur op het plafond? Dan zal de sfeer zeker anders zijn in je kamer. Ook heeft de verlichting een grote invloed op hoe de kamer eruit komt te zien. Een indirecte verlichting op het plafond zorgt ervoor dat de plafondkleur naar beneden gereflecteerd wordt.

Een test uitvoeren

Voordat je gaat schilderen is het slim om de kleuren eerst op een karton te plaatsen. Je kunt zo zien of het ook daadwerkelijk de kleuren zijn welke je graag wilt. Als je de verf hebt dan kun je het ook op een deel van de muur uittesten. Zo kun je zien of het ook zo mooi wordt als je verwacht. Vaak kun je ook een waaier met volop verfkleuren meenemen naar huis om te kijken wat het mooiste is in jouw woning. Test eerst alles goed uit om hierna een goede kleur te kiezen en om hier volop van te gaan genieten. Kijk ook hoe het wordt bij daglicht en bij kunstlicht.

De kamer voorbereiden om de muren te gaan schilderen

Maak je kamer helemaal leeg en dek alles goed af. Haal zoveel mogelijk spullen uit de kamer en dek alles goed af. Vervolgens moet je alle schilder tools bij de hand hebben. Zorg voor goede verfrollers, kwasten, verfpads, en schoonmaakmaterialen. Schraap alle oude losse verfdelen weg en maak alles mooi schoon met een vochtige doek. Schuur eventueel de kozijnen en plinten lichtjes af voordat je ze schoonmaakt.

De binnenmuren repareren

Haal alle spijkers en schroeven uit de muren en plamuur alle gaten mooi dicht. Laat het opdrogen en schuur het daarna mooi glad met de muur. Zo zal je niet meer weten waar de gaten zaten. Je kunt eventueel schilderstape gebruiken bij de grotere plekken en gaten in de muur.

De verschillende schilderstechnieken

Als je gaat schilderen dan is het belangrijk om altijd te zorgen voor een natte schilderrand. Schilder altijd van droog naar nat en ook van boven naar beneden.

De kwast of roller zal zo minder aftekenen en de overgang zal minder zichtbaar zijn. De verfbanen moeten ook niet te uitgestrekt worden. Gebruik voldoende verf om een egale baan verf te krijgen. Gebruik niet te weinig verf. Je zal dan een vlekkerige baan met verf krijgen.

Let op de details bij het schilderen van de binnenmuren

Neem voldoende de tijd om de verf te roeren, voordat je gaat beginnen. Als je gaat schilderen dan is het belangrijk om op de details te letten. Giet een kleine hoeveelheid verf in een potje. Neem een kleiner kwastje om de hoeken en ook de obstakels te schilderen. Hierna kun je veel gemakkelijker de grotere delen gaan schilderen. Je kunt hierna een roller gebruiken om alles te schilderen. Ook kun je gebruik maken van schilderstape om kozijnen of plinten af te plakken. Hierdoor kun je voorkomen dat deze ook een laagje verf krijgen.

De kwast afstrijken

Maak de kwast eerst vochtig, voordat je gaat beginnen. Het helpt om te voorkomen dat de verf omhoog kruipt. Steek de kwast ongeveer een centimeter onder en veeg deze daarna aan een kant mooi schoon van de verfpot. Hierdoor voorkom je dat de kwast gaat druipen. Ook helpt het je om minder verf te gebruiken en om zo de kwast goed schoon te houden.

Van droog naar nat verven

Als je in lange banen gaat verven dan is het goed om van droog naar nat te schilderen. Doe met een baan ongeveer 2 meter aan afstand. Je verft van het plafond tot halverwege de muur om vervolgens het laatste stuk tot de grond in de tweede keer te doen. Hierna ga je een baan ernaast plaatsen. Ook hier begin je weer bij het plafond. Gebruiken een smaller roller als er een minder brede baan resteert tot aan het kozijn. Werk altijd van droog naar nat!

Verf met de kwast verdelen

Als je gaat schilderen met een kwast dan kun je het beste de verf van links naar rechts verdelen. Ook kun je van boven naar beneden gaan schilderen. Het is goed om grote lange slagen te maken vanaf de droge kant. Werk de verfstrook af met een natte rand. Als het weer droog is dan kun je een tweede laag gaan schilderen. Hierdoor krijg je een mooier resultaat. Het is beter om twee dunnere lagen te doen dan een dikke laag verf. Een donkere kleur kan zelfs om een derde laag vragen. Laat de verflagen iedere keer goed opdrogen. Het etiket van de verf geeft vaak aan wat de droogtijd is.