Een muur behangen

Behangen is een uitstekende manier om je huis een ander gevoel te geven en een andere look. Het is goed om creatief te zijn.

Met behang is dit altijd mogelijk. Je kunt namelijk tal van verschillende patronen en kleuren kiezen. Ook zijn er verschillende soorten kwaliteit waar je uit kunt kiezen als het om behang gaat.

Enkele aandachtspunten

Als het om behangen gaat is het belangrijkste om op een gladde muur te behangen. Als het behangplaksel goed hecht dan krijg je een uitstekend eindresultaat. Het is daarom ook belangrijk om een pas gemetselde of gestuukte muur goed uit te laten drogen. Ook is het goed om een (droge) muur eerst te behandelen met een voorstrijkmiddel. Het zorgt ervoor dat het water niet uit het behangplaksel gezogen wordt. Natuurlijk is het ook nodig om schuren en gaten eerst te repareren met een muurvuller.

Hoe bereken je hoeveel rollen behang je nodig hebt?

De meeste rollen behang zijn 10 meter lang en 50 centimeter tot 55 centimeter breed. Een kamer van maximaal drie meter hoog kan dan drie banen uit een rol behang halen. Als je een behang gebruikt met een motief dan is het vaak zo dat je meer behang nodig hebt. De patronen moeten dan immers op elkaar aansluiten.
Om het totale aantal rollen behang te berekenen welke je nodig hebt is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel vierkante meter je moet behangen in de kamer. Als een kamer vier bij drie meter is en er een deur en een raam in zit van een meter breed dan heb je 4+4+3+3-1 nodig. Dat is dus 13 meter rondom.
De rol behang is 50 centimeter breed (gemakshalve voor de berekening). 13 meter is 1300 centimeters. Dit gedeeld door de 50 centimeter breedte van het behang zorgt ervoor dat je 26 keer rondom nodig hebt. Iedere rol heeft drie banen in zich. Dus de het is 26 gedeeld door 3 wat 8,6 als uitkomst heeft. Je hebt dus 9 rollen behang nodig.

Kies voor de juiste behanglijm

Er zijn verschillende soorten behanglijm. Kies de lijm welke bij het behang past. Weet van welk materiaal het behang gemaakt is en ook hoe dik het behang is. De meest gebruikt behanglijm is een poederbasis lijm. Je kunt het aanmaken met wat water. Het is belangrijk om goed te roeren om zo te voorkomen om klonten te krijgen.

Laat de lijm minimaal 10 minuten staan voordat je het gaat gebruiken. Voor vinyl behang, textielbehang en glasvezelbehang is het goed om een kant en klare behanglijm te gebruiken. Vaak worden deze samen met een lijmkam geleverd.

Tegenwoordig is er trouwens ook voorgelijmd behang welke je in een bak met water kunt plaatsen om ze daarna aan te brengen op de muur.

Neem de ruimte bij het behangen van de muur

Als je behang gaat knippen dan is het goed om een papiermarge van vijf centimeter aan de bovenkant en vijf centimeter aan de onderkant te nemen. Als het behang een patroon heeft wat op andere banen moet aansluiten dan moet je nog meer ruimte nemen. Je kunt het behang dan verschuiven. Het is ook goed om op de looprichting van het behang te letten. Een bloemetjesbehang wat naar beneden is gericht is natuurlijk niet erg prettig om naar te kijken de hele dag.

Het behang plakken

Als je het behang gaat plakken dan is het goed om het op een schone plaktafel te leggen. Leg de bedrukte zijde naar de onderkant. Breng nu de lijm met een borstel aan op de achterkant. Vouw het behang dicht naar elkaar en leg het dan op de grond. Laat het behangplaksel in het behang trekken. Ondertussen kun je een volgende baan klaarmaken.

Het is belangrijk om de lijm gelijkmatig over het behang te verdelen om het uitzetten van het papier zoveel mogelijk te voorkomen.

De eerste baan behang op de muur aanbrengen

De muren en de kozijnen zijn niet altijd loodrecht geplaatst. Een touwtje met een gewichtje kan je helpen om je te helpen om de eerste baan goed loodrecht te hangen. Het is slim om bij een deur of bij een raam te beginnen.

Het behang plakken zelf

Vouw het behang uit elkaar (het ingelijmde behang) en plaatst het met een overlap van vijfcentimeter vanaf het plafond naar beneden. Verspreid de baan goed over de muur en maak het mooi vlak met een goede behangborstel. De baan moet goed aangedrukt worden. Doe dit vanuit het midden naar de zijkanten en gebruik hier eventueel een spatel bij. Wrijf nu met de spatel of de achterkant van de behangschaar in de hoek van het plafond om een vouwlijn te maken.

Van boven het behang afknippen

Haal het behang voorzichtig los aan de bovenkant en knip met een schaar het behang mooi recht af. Het is ook mogelijk om het in de hoek te drukken met een behanglineaal van staal en om het daarna met een hobbymes af te snijden. Het is dan slim om de lijm eerst wat te laten drogen om te voorkomen dat het papier meegetrokken wordt. Het is natuurlijk belangrijk om een vlijmscherp mes te gebruiken.

Afwerken bij kozijnen en deuren

Bij de ramen, deuren en bij de kozijnen heb je vaak last van overtollig behang. Het is goed om het behang hier schuin in te knippen richting de hoeken. Wrijf nu met de achterkant van de schaar het behang naar het kozijn om een vouwlijn te laten ontstaan. Je kunt hierna het behang recht afknippen.

De volgende behang banen

Je kunt de volgende behangbanen het beste aan de volgende behangbaan plaatsen zonder dat de behangbanen elkaar overlappen. De naden druk je dan aan met een schone doek of een behangroller. De lijmresten moet je weghalen met een spons voordat ze opdrogen.

In de hoeken behang plaatsen

Als je in de hoek van een kamer komt dan is het slim om het maar 1 centimeter om de hoek te laten komen. Het is een stuk gemakkelijker. Hierom is het slim om de behangbanen in de lengte door te knippen. Je knipt het door en plaatst het. De andere helft van de behangbaan kun je mogelijk in een andere hoek weer gebruiken.

Behang plakken bij de stopcontacten en de schakelaars

Het is altijd slim om het stroom af te sluiten en om dan de stopcontacten en de schakelaars te verwijderen. Je kunt de stroomkabels afdekken of afplakken. Hierna kun je het behang gewoon over de contactdoos of schakelaar laten gaan. Als de behang droog is dan knip je de contact doos weer open. Je knipt vanuit het midden naar alle vier de hoeken een lijn. Hierna druk je de flappen terug en knip je ze af, zodat het stopcontact of de schakelaar zichtbaar wordt. Hierna monteer je de stopcontacten en de schakelaars weer terug. Hierna kun je het stroom weer activeren en testen of alles goed werkt.

Behang plakken bij je radiatoren

Achter de radiatoren is het altijd moeilijk om behang te plaatsen. Het is natuurlijk mogelijk om de radiatoren van de muur te halen. Dit is echter een aardige klus. Het zorgt wel voor een optimaal resultaat. De kans op lekkage is echter hierna ook aanwezig. Iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Als je het laat doen dan kan het ook een dure klus worden.

Het is ook mogelijk om net tot achter de radiator de behangbaan af te knippen. Je kunt dit nog opmeten en doen, voordag je de behangbaan gaat insmeren met lijm. Het restant kun je met een bezemsteel of verfroller achter de radiator (proberen te) plaatsen.