Restauratie

Restauratie van oude plafonds of ornament werken is een vak op zich, een vak waarbij specialisatie en ervaring het eindresultaat bepalen. Daarom zal een goed stukadoorsbedrijf u kunnen voorzien van diverse referentieadressen, zodat u zelf kun nagaan hoe tevreden de klant is en wat de kwaliteit van het werk is.

Waarom er gerestaureerd dient te worden is van wezenlijk belang. Deze redenen kunnen zo uiteenlopend zijn dat het teveel van uw interesse zou kosten om deze hier allemaal op te sommen. De belangrijkste redenen zijn toch wel: ouderdom van het geheel, overmatige lekkage, dicht- of weg geschilderde ornament delen.

Is het nodig om het geheel te restaureren, of maar een deel?

Of het (bijvoorbeeld) plafond deels of in zijn geheel vervangen dient te worden, er zullen altijd wel een of meerdere mallen of matrijzen gemaakt moeten worden. Met deze mallen kan bestaand lijstwerk exact en op authentieke wijze gereconstrueerd worden. Dit geld ook voor matrijzen voor het reconstrueren van ornamenten. Vaak moeten er ook nog ornament stukken worden schoongemaakt. Ook dit is een werk waar veel ervaring voor nodig is.